Vacanţă La Budapesta – Ce Am Descoperit La A Patra Vizită

 

V-am promis zilele trecute că o să vă povestesc despre cum mi-am petrecut vacanţa la Budapesta, un oraș care mi-a arătat de fiecare dată o parte nouă a sa, pe care nu o știam.

Deși vara asta a fost a patra mea vizită în Budapesta, nu pot spune că n-am mai avut ce descoperi în acest oraș. Sincer, eu aș fi fost mulțumită și să hoinăresc pe străzile vechi toată ziua, fără să vă ceva spectaculos, doar să observ viața oamenilor de acolo și cum felul în care se trăiește acolo.

Dar na, cum nu merg în fiecare zi la Budapesta, am zis să profit de cele 3 zile pe care i le-am alocat și să încerc să vad ceva ce n-am mai văzut până atunci.

V-am povestit mai demult despre prima mea vizită la Budapesta, așa că azi vreau să vă zic cum a fost să revăd acest frumos oraș și cu ce anume mi-am ocupat timpul în aceste 3 zile. Și credeți-mă, am avut cu ce. 😉

 

Călătoria până la Budapesta


Ca și până acum, am ales să mergem cu mașina pentru că distanța era destul de mică. Budapesta se află cam în centrul Ungariei, deci nu e incredibil de departe. Sigur că depinde și din ce parte a țării vii, dar de la graniță la Budapesta sunt vreo 230 km pe autostradă, deci nu mi se pare atât de mult.

Noi am trecut granița pe la Nădlac, care cred e cea mai convenabilă alegere pentru că poți să mergi tot drumul pe autostradă până la Budapesta. E și cea mai rapidă variantă, dar dezavantajul ar fi că nu vezi mare lucru pe drum. Știți și voi cum e să mergi pe autostradă…

Vacanța La Budapesta – Ce Am Descoperit La A Patra Vizită

În fine, de la Nădlac la Budapesta am făcut vreo 2 ore, asta în condițiile în care eram pe drum dimineața pe la vreo 8:30. Oricum fiind autostradă, nu cred că poți să faci mai mult de 3 ore, la orice oră ai merge.

Părerea mea e că maşina e de departe cea mai bună opţiune, dar în cazul în care vreţi să încercaţi cu autocarul, v-am povestit experienţa mea pe larg aici.

Acum, să trecem mai departe. 🙂

 

Cazarea în oraș


De fiecare dată când am mai stat în Budapesta, am ales mereu hoteluri sau pensiuni fie mai spre periferie, fie în cartiere mai puțin importante. Încercam să rămân cu cât mai mulți bani în buzunar, evident…Ei bine, de data asta am vrut să fac exact opusul. 🙂

Vacanța La Budapesta – Ce Am Descoperit La A Patra VizităAșa că după câteva ore de căutări am găsit exact ceea ce vroiam: Centrooms House, un hotel situat aproape de centrul orașului (în Pesta, Piaţa Blaha Lujza mai exact), cu o priveliște superbă și cu camere exact așa cum îmi doream. Cel puțin, asta arăta pagina lor de internet.

Ceea ce m-a șocat de-a dreptul a fost prețul foarte mic – pentru 3 nopți am plătit echivalentul a aproximativ 550 lei. Pentru un hotel aflat într-o zonă atât de centrală, cu facilități și comfort destul de ridicat, mi s-a părut extrem de puțin, dar na, norocul meu. 😀

Oricum, era în luna februarie și cred că extrasezonul e cea mai bună explicație pentru prețurile foarte mici. Deci dacă vreți să dormiți în centrul Budapestei și să nu scoateți din buzunar sume enorme, alegeți sfârșitul lui ianuarie, luna februarie sau chiar începutul lui martie. După perioadele astea, deja prețurile încep să crească semnificativ.

În fine, am fost foarte mulțumită de condițiile de la hotel. Camera și baia erau foarte curate și bine mobilate, aveam acces la terasă și la grădina hotelului, exista chiar și un lift dacă nu aveai chef să urci pe scări (și nimeni nu prea avea 😛 ).

Camera noastra avea balconul cu vedere spre centru, deci nu cred că puteam nimeri mai bine. 😀 În ceea ce privește camerele, nu pot să zic că erau extrem de luxoase… dar nici nu m-aș fi așteptat la asta, având în vedere prețul.

Ca să fac o comparație, mi s-au părut echivalentul unor camere de la un hotel de 3 stele în România. Dar avînd în vedere că eram în centrul Budapestei, condițiile și prețul mi s-au părut super tari.

Deci dacă vreți să vizitați Budapesta, vă recomand din tot sufletul Centrooms House, asta dacă reușiți să vă rezervați o camera online. În sezonul de vârf, vă puteți imagina că hotelul e destul de aglomerat. Oricum, dacă găsiți camera disponibile online chiar vă sugerez să îl alegeți, pentru că priveliștea e superbă și condițiile sunt foarte bune.

 

Ziua 1


După ce ne-am cazat și am despachetat, am decis să ne plimbăm puțin prin Pesta, partea estică a capitalei. Pesta este defapt zona noua a orașului, în timp ce Buda este marele cartier vechi, plin cu străduțe pline de istorie și monumente construite cu mulți ani în urmă.

Oricine vizitează orașul pentru prima oară alege Buda, pentru că este zona istorică și are mai multe de văzut din punctul ăsta de vedere. Dar cum nu era prima mea vizită și văzusem Buda destul de mult, am preferat să explorez Pesta, renumită pentru magazinele luxoase și centrele comerciale moderne.

Am început cu WestEnd City Center, un mall destul de nou aflat în apropierea Gării de Vest, un alt obiectiv pe care mi-am propus să îl bifez în acest weekend. Deși planuiam să nu pierdem prea mult timp în mall, ce credeți? Ne-am plimbat pe acolo până pe la ora 6…

Vacanța La Budapesta – Ce Am Descoperit La A Patra Vizită

Ce-i drept, nu regret deloc pentru că am prins o grămadă de reduceri și am făcut multe cumpăraturi, am luat masa într-unul din restaurantele specifice mall-urilor maghiare, dar parcă mi-aș fi dorit să văd și exteriorul, nu doar interiorul. 😉

În fine, cum Gara de Vest era destul de aprope de centrul comercial, am luat-o pe jos vreo 20 de minute printre străduțele pline de farmec ale capitalei. Nu o să mai vorbesc despre ele, am vorbit destul în articolele trecute, și o să trec direct la gară.

Vacanța La Budapesta – Ce Am Descoperit La A Patra VizităExact cum mă așteptam, Gara de Vest mi s-a părut cea mai frumoasă dintre gările Budapestei, ca arhitectură vreau să spun. Mai ales că am ajuns acolo când deja se întunecase, exteriorul era iluminat splendid, iar mie mi se părea că mă aflu cu 100 de ani în urmă. Noroc cu traficul. 😉

Am luat masa pe terasa încălzită a unuia dintre restaurantele din apropiere. Gara de Vest se află destul de aproape de Dunărea care trece prin oraș, așa că și restaurantul pe care l-am ales avea vedere la Dunăre. Și ce priveliște!

După ce ne-am mai plimbat puțin pe malul Dunării (care apropo, este superb!), am luat-o încet spre hotel pe străzile moderne ale Pestei. Centrooms House se află în centrul Pestei, deci destul de aprope de zona pe care o vizitasem, așa că nu aveam nevoie de nici un fel de mijloc de transport. Tocmai de asta l-am ales. 😀

Vacanța La Budapesta – Ce Am Descoperit La A Patra Vizită

 

Ziua 2


Așa cum am zis, în celelalte vizite ale mele în Budapesta m-am concentrat mai mult pe zonele vechi și istorice, pentru că ai ce vedea. Și cum de data asta am decis să văd mai mult partea nouă a orașului, strada Andrassy a fost probabil obiectivul principal din weekendul acesta. Tocmai de asta i-am alocat o zi întreagă. 😀

Vacanța La Budapesta – Ce Am Descoperit La A Patra VizităStrada Andrassy e probabil una din cele mai importante străzi ale capitalei, nu degeaba localnicii o numesc Champs Elysee din Budapesta. Bulevardul e plin de obiective culturale la tot pasul, iar cel cu care am început a fost Opera Națională.

Arhitectura sălii e într-adevăr impresionantă, cu picturi pe tavan, cu loje luxoase construite din materiale scumpe. Partea bună e că Opera e deschisă turiștilor chiar și atunci când nu se desfășoară vreun spectacol. Partea mai puțin bună…e că biletele sunt destul de scumpe și trebuie cumpărate cu cel puțin o săptămână înainte, asta în cel mai bun caz.

Deci n-am avut parte de vreun spectacol la Budapesta. 🙁

Era cam ora prânzului, așa că ne-am oprit la unul din restaurantele drăguțe ale bulevardului, unul cu specific maghiar. Auzisem destul de multe de bucătăria ungurească, dar nu m-a impresionat prea mult în celelalte dăți. Pur și simplu e mult prea picantă pentru gustul meu…

Și totuși nici azi n-am reușit să ma abțin și am încercat celebrul Paprikaș de pui, poate unul din cele mai faimose feluri ale bucătăriei maghiare. Să vă zic că mi-a plăcut la nebunie? N-are rost, oricum probabil că nu o să ma credeți. 😛 Totuși, aș putea spune că dintre toate mâncărurile ungurești pe care le-am gustat, ăsta a fost probabil preferatul meu. În afară de deserturi, evident. 😀

După prânz am trecut pe la Academia de Muzică a lui Franz Liszt, o clădire care impresionează și ea prin arhitectura deosebită. Și cum altfel puteam să ne petrecem seara decât printr-o plimbare pe strada Vaci (cu un singur ”i” 😛 ) și evident, alte cumpărături?

Deși am mai vizitat bulevardul de fiecare dată când am venit la Budapesta, pur și simplu n-am reușit să ma abțin să nu-l mai văd odată. 😛 N-o să vă mai spun atâtea despre el cum v-am spus mai demult, doar atât: dacă vizitați Budapesta, Vaci Utca e un ”must see”. Nu cumva să plecați fără să treceți pe acolo. 😉

 

Ziua 3


Cele mai multe pensiuni și hoteluri din Budapesta au check-out-ul la ora 11, ceea ce însemna că trebuie să ne luăm toate bagajele și dacă nu vrem să pornim încă spre casă, să mergem cu mașina prin oraș. Lucru care nu e tocmai convenabil, mai ales dacă vrei să vezi toate străduțele unde mașinile nu au voie.

Vacanța La Budapesta – Ce Am Descoperit La A Patra VizităÎn fine, am decis să trecem puțin prin piață înainte să plecăm…Și ce altă piață puteam alege decât Piața Vorosmarty, probabil cea mai centrală din oraș. Oricum era destul de aproape de hotelul nostru, așa că am pus bagajele în mașină și am pornit pe jos.

Spre fericirea mea, ca să ajungi în Piața Vorosmarty din zona hotelului nostru, trebuie să treci prin strada Vaci. Evident că nu m-am abținut nici de data asta și am mai făcut niște mici cumpărături. 😛 Ei, nu chiar așa mici.

Piața în sine nu e extrem de impresionantă, adică nu are produse nemaivăzute la noi în țară, de exemplu. Cred că ceea ce o face atât de populară e amplasarea extrem de centrală, dar și arhitectura clădirilor din jur. La fel ca tot centrul Budapestei, defapt.

Piața are mai mult aspectul unor tarabe așezate una lângă alta, ceea ce îmi amintea de piețele elvețiene și cele din zona Alpilor. Oricum, poți să găsești aici cam tot ce vrei, de la cosmetice la dulciuri, de la suveniruri la produse de patiserie.

Și sinceră să fiu, față de piețele românești, toate piețele ungurești par mult mai aranjate și mai bine amenjate. Nu vezi nicăieri aglomerația de la noi, și chiar dacă ai vedea-o, oamenii nu sunt la fel de nepoliticoși. În fine, nu aici vroiam să ajung.

Tot ce am cumpărat din piață au fost câteva suveniruri cu specific maghiar pentru niște rude și prieteni. La câți bani cheltuisem pe Vaci Utca, nici nu prea mai aveam ce să cumpăr. 😛

Eu acum glumesc, dar prețurile din Budapesta nu mi s-au părut deloc exagerate. Nici acum, nici în celelalte dăți. E adevărat că sunt mai mari decât în Brașov de exemplu, dar e totuși o capitală europeană, deci nu m-am așteptat nici o clipă la prețuri extrem de mici. Și în condițiile astea, Budapesta mi se pare chiar un oraș decent din punct de vedere al prețurilor.

 

Gânduri de final – Merită să vizitezi Budapesta?


Merită. Merită să o vizitezi o dată, merită și a doua oară. Dacă eu și a patra oară am găsit destule lucruri noi de văzut, cred că se înțelege că nu e un oraș pe care îl parcurgi la pas în 2-3 zile.

Eu sincer vă recomand Budapesta, pentru că e unul din orașele europene pe care trebuie să le vedeți într-o viață. Fiind pe malul Dunării, vă imaginați ce peisaje superbe are…Și cum e și destul de aproape de noi, nu prea avem scuze să nu îl vedem măcar o dată.

Oricum Budapesta e una din capitalele cu prețuri foarte accesibile, atât la mâncare și cazare cât și la atracțiile turistice. Iar dacă aveți un buget limitat sau pur și simplu vreți să ieșiți cât mai ieftin, alegeți să mergeți în primele luni ale anului, când prețurile sunt mult mai mici decât în restul anului. E și perioada de reduceri în mall-uri, așa că nu prea aveți de pierdut. 😀

Deci una peste alta, Budapesta e un oraș pe care n-ar trebui să îl ratați, fie că sunteți iubitori de istorie sau de modernism. Cele 2 mari cartiere, Buda și Pesta, au de toate pentru toți: dacă Buda e partea veche a orașului, Pesta e plină de magazine moderne și atracții culturale. Și sinceră să fiu, orice v-ar plăcea, nu aveți cum să vă plictisiți în Budapesta nici dupa o săptămână.

 

Ați fost vreodată în Budapesta? Dacă da, v-a impresionat sau nu orașul? Dacă nu ați vizitat Budapesta până acum, v-ar tenta o excursie în capitala maghiară?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *