Paradisul Pierdut De La Orşova – Se Mai Merită Să Îl Vizitezi?

 

V-am mai spus în repetate rânduri cât de mult m-am îndrăgostit de peisajele Orșovei și cât de rău îmi pare că acest oraș superb a ajuns în condițiile în care este astăzi.

Am fost destul de recent într-o mini vacanţă în sudul tării, iar mie Orşova mi s-a părut… o mică Veneție, pentru ca semăna foarte mult cu ceea ce am văzut în stațiunea italiană. Din punctul de vedere al peisajului, vreau sa zic…

Pentru că din oricare altă perspectivă, Orșova pare un oraș părăsit, degradat și chiar uitat de lume. Blocurile sunt extrem de murdare și sărăcăcioase, centrul orașului e ”ascuns” printre străzi mărginașe iar locuitorii sunt prea puțini pentru a te face să simți că ești într-un oraș.

Păcat, pentru că orașul are cele mai frumoase priveliști din toată țara, după părerea mea.

Aşa că hai să vă povestesc pe scurt ce am văzut pe acolo şi cel mai important –  mai este Orşova o destinaţie actuală de vacanţă sau nu?

 

Ce Puteţi Vizita În Zonă


Dunărea și…cam atât.

Eu una înclin să cred că dacă nu ar fi situată pe malul Dunării, Orșova ar fi aproape părăsită. Așa mai primește niște turiști vara și reușește să reziste.

Oricum, din ce ne-au spus proprietarii pensiunii la care am stat, majoritatea oamenilor se ocupa cu turismul. Altfel, le-ar fi greu să trăiască aici, unde locurile de muncă sunt aprope inexistente.

În fine, înapoi la subiect. Cam toată lumea care vine la Orșova are un scop precis – să meargă cu barca pe Dunăre. Dacă ați mai fost, cu siguranță sunteți de acord cu mine, dacă nu…veți vedea când ajungeți acolo. 😀

Exact ăsta era și scopul nostrum principal, să vedem faimosul Defileu al Dunării.

Am închiriat o barcă, am așteptat până ne-am adunat 6 persoane și am pornit pe Dunăre (cu ghidul, bineînțeles 😀 ).

Dunărea la Orșova e într-adevăr impresionantă, poate cea mai impresionantă din România. Dacă ați căutat pe internet, probabil ați găsit multe despre Cazanele Mici și Cazanele Mari. Ei, să nu vă așteptați să vedeți niște cazane la propriu, că nu o sa fie cazul 😛

Cazanele sunt defapt niște vârtejuri pe care le face apa din cauza stâncilor abrupte de pe margini. Cum apa Dunării se lovește de ele, se formează mici vârtejuri la suprafața apei, vârtejuri care sunt foarte interesante de văzut…dar trebuie să fii puțin cam atent, ce-i drept.

Totuși, cred ca peisajul în sine e mult mai interesant, părerea mea. Chipul lui Decebal sculptat în piatră e unul din celelalte puncte importante ale traseului cu barca (și sunt sigură că ați auzit de el), și ar mai fi Mănăstirea Mraconia, așezată și ea pe malul Dunării.

La sfârșitul traseului cu barca, am ajuns la Peștera Ponicova, peșteră neamenajată care poate fi vizitată cu o barcă de dimensiuni foarte mici (un caiac poate…?). Cu barca noastră nu puteam intra în peșteră, și sincer nici nu cred ca mi-as fi dorit. Era extrem de frig desi eram doar la marginea peșterii, iar afară erau în jur de 35 de grade. Ca să vedeți ce înseamnă peșteră neamenajată…

Cam atât despre traseul nostrum de pe Dunăre, care a durat în jur de o oră și jumătate și ne-a costat cam 300 lei. Cum am fost 6 persoane, a venit 50 lei de persoană, ceea ce mi s-a părut chiar acceptabil. Oricum cam toate bărcile au aceleași tarife, deci nu aveți cum să plătiți mult mai mult sau mult mai puțin. Depinde și câți sunteți în barcă, dar în general ăsta e prețul mediu.

 

Orașul În Sine


Din păcate pentru Orșova, singurul lucru cu care se poate lăuda e frumusețea peisajului. Cum am spus și la început, orașul e extrem de neîngrijit, magazinele sunt mici și sărăcăcioase iar centrul nu seamănă deloc cu un centru.

Totuși, orașul are destul de multe pensiuni și multe dintre ele se află pe malul Dunării. Într-una din acestea am stat și noi, și credeți-mă că s-a meritat pe deplin. Aveam chiar și un balcon cu vedere la Dunăre, iar în cele 2 nopți petrecute le Orșova, am stat până târziu să admirăm priveliștea de vis.

Serios, dacă vreți să vă petreceți noaptea în Orșova, alegeți o pensiune de pe malul Dunării. Prețul unei camere e într-adevăr ceva mai scump, dar se merită în totalitate (noi am plătit cam 120 lei/noapte pentru o cameră de 2 persoane, deci a fost un preț decent, cred eu). Vă garantez că o să vă amintiți de peisajele astea toată viața. 😀

 

Deci, Se Mai Merita Să Vizitezi Orșova?


Deși am rămas profund dezamăgită de starea în care se află orașul, pentru mine rămâne locul cu cele mai frumoase peisaje pe care le-am văzut în țara noastră.

E adevărat că avem multe alte locuri absolut superbe (mai ales la munte), dar peisaje ca la Orșova eu nu am văzut nicăieri în România. Poate doar în Deltă, dar parcă tot le prefer pe cele de pe Defileul Dunării.

Deci concluzia mea e că merită să vizitezi Orșova, în ciuda sărăciei orașului și a faptului că nu ai prea multe de făcut (în afară de plimbatul pe Dunăre).

Oricum, nu cred că merită să stați mai mult de 2 zile dacă vreți doar să vă plimbați pe Dunăre, pentru că o plimbare nu durează atât de mult, iar în oraș nu prea ai ce să faci, sincer. Poate doar dacă vreți să vizitați Severinul între timp, care e la vreo 25 km.

Deci recomandarea mea ar fi sa petreceți 2 zile la Orșova, să vă cazați la o pensiune de pe malul Dunării și să faceți muuulte poze. Așa cu siguranță nu o să uitați peisajele superbe.

 

Ați fost vreodată la Orșova? Dacă da, cum vi s-a părut peisajul? Iar dacă nu, v-am convins în articolul ăsta să adăugați Orșova pe lista viitoarelor destinații?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *