Excursie La Budapesta - Cum Să Vizitezi Budapesta Low-Cost

Excursie La Budapesta – Cum Să Vizitezi Budapesta Low-Cost

 

A trecut ceva vreme de când am vizitat Budapesta pentru prima oară, dar pentru cei interesați, aș vrea să vă povestesc ce anume am făcut în primele 3 zile petrecute în oraș și cum am reușit să văd destul de multe obiective într-un singur weekend.

Când am tras linie la sfârșitul călătoriei, m-am surprins și pe mine cât de multe locuri am văzut în astea 3 zile, deși nu pot spune că mi-am plănuit neapărat. Plus că suma pe care am cheltuit-o a fost și ea impresionant de mică pentru un oraș ca Budapesta, deci cred că am ales foarte bine restaurantele și cazarea.

Așa că dacă sunteți interesați să aflați cum să petreceți un weekend low-cost în Budapesta și să și vedeți cele mai importante obiective ale orașului, vă invit să citiți experiența mea. Cu siguranță că nu sunt prima persoană care scrie despre Budapesta, dar poate că sunt prima care vă învață cum să vizitați cât mai mult și să ieșiti cât mai ieftin. 😀

 

  1. Drumul

Pentru călătoria la Budapesta aveți mai multe variante: mașina, avionul, trenul și poate și autocarul. Cum sunt prea multe de zis despre fiecare, am scris un articol separat în care vorbesc exclusiv despre cum să ajungi la Budapesta cel mai ieftin. Și să știți că am ținut cont și de cum călătorești prin oraș odată ajuns acolo.

În fine, în prima mea excursie la Budapesta am ales mașina, cu care am făcut vreo 800 km de la București până la Budapesta (cu o noapte petrecută în Arad). Nu mai țin minte prețul carburantului la acea vreme, dar acum cred că ar fi undeva pe la 350 de lei, asta dacă veniți de la București. Dacă aveți norocul să fiți din Timișoara de exemplu, probabil v-ar costa jumătate din suma asta.

Excursie La Budapesta - Cum Să Vizitezi Budapesta Low-Cost

 

  1. Cazarea – Budapest Budget Hostel

Am căutat destul de mult variante de cazare online, mai ales că era prima dată când mergeam în Budapesta și nu știam la ce prețuri să mă aștept. Cum am ales începutul lunii martie, am prins niște prețuri extrem de mici cam la orice hotel sau pensiune. Bine, prin ”foarte mici” vreau să spun pentru o capitală europeană, nu vă gândiți că am găsit camere cu 50 de lei. 😀

Deci ca să profit de perioada de extrasezon pe care am prins-o, am ales și o pensiune ceva mai ieftină, dar cu condiții super tari. Locația ei era undeva foarte aprope de faleză, deci puteam vedea Dunărea din cameră. 😀

Avea și un nume clasic, Budapest Budget Hostel, ceea ce m-a speriat puțin. Mă gândeam că o să aibă doar camere stil dormitor comun pentru 7-8 persoane, cu paturi supraetajate. Cred că știți și voi genul ăla de pensiuni, pentru turiști cu buget foarte mic, care sunt de acord să doarmă în dormitoare comune.

În fine, nu a fost cazul pentru că aveau și camere normale, cu sau fără baie în cameră. Am ales o cameră dublă cu baie proprie, care costa undeva la 100 lei pe noapte. Când am văzut prețul, m-am uitat de două ori…Mi se părea mult prea puțin. Dar încă o dată, cred că perioada aleasă de noi a fost un factor important pentru prețurile astea foarte mici.

Camerele arătau bine, dar nu extraordinar. Ce-i drept, la cât de puțin am plătit nici nu aveam mari pretenții, așa că am fost mulțumită cu condițiile oferite. Baia arăta și ea decent, nu era una luxoasă sau ceva de genul, dar era suficient că era doar a noastră (am o problemă cu băile comune când nu le împart cu cineva cunoscut).

O altă chestie care mi-a plăcut a fost faptul că pe fiecare palier exista o bucătărie pe care clienții o puteau folosi în voie. N-am venit pregătită de asta, și oricum vroiam să gust cât mai mult din preparatele maghiare așa că nu prea am folosit bucătăria. Dar oricum e bine de știut că există, așa că dacă vreți să economisiți câțiva bani pe mesele în oraș, puteți alege Budapest Budget Hostel.

Prețul total a fost undeva la 250 de lei, echivalentul în forinți. Și pentru amplasarea ultra centrală, condițiile decente și baia privată chiar nu mi s-a părut mult. Defapt chiar vă recomand acest hostel, mai ales dacă mergeți într-una din primele luni ale anului. Prețurile pe care le au nu sunt exagerate nici în timpul verii, dar e mult mai greu să găsiți camere pentru că numărul de turiști e cel puțin triplu și toată lumea caută prețurile cele mai mici.

Așa că dacă aveți un buget limitat (ca al meu) și nu aveți neapărată nevoie de camere super luxoase, vă recomand cu căldură Budapest Budget Hostel. Proprietarii vorbesc engleza, așa că nu vă faceți griji din punctul ăsta de vedere. 😀

 

  1. Palatul Regal și Podul Cu Lanțuri

La fel ca orice turist care are ca scop vizitarea unui oraș, am încercat să văd cât mai multe dintre obiectivele faimoase ale Budapestei. Asta înseamnă că am început cu Buda, partea vestică a capitalei.

Pentru cei care nu ați mai fost niciodată în Budapesta, orașul e format din 2 mari cartiere: Buda, partea istorică unde se află toate clădirile și monumentele vechi, și Pesta, cartierul mai nou al orașului, plin cu străzi moderne, pline de cultură și magazine comericiale mari.

Cele două părți ale orașului sunt separate de Dunăre și sunt foarte diferite una de alta, astfel că atunci când treci dintr-o parte în alta…ți se pare că ești într-un alt oraș, pe bune.

În fine, cum scopul meu principal nu era shopping-ul, am ales să explorez Buda. Ce mi-a plăcut foarte mult a fost că multe dintre obiectivele vechi din Buda nu au o taxă de intrare, sau dacă au e una nesemnificativă, spre deosebire de Pesta, unde taxele sunt ceva mai mari.

Și nu puteam să încep cu altceva decât cu Palatul Regal.

Dacă mergeți la Budapesta, Palatul Regal (sau Castelul Buda, cum i se mai zice) e cu siguranță un must-see. Probabil clădirea emblematică a capitalei, palatul se află pe un deal aprope de malul Dunării, așa că vă puteți imagina ce priveliște splendidă oferă tuturor turiștilor.

Excursie La Budapesta - Cum Să Vizitezi Budapesta Low-Cost

Probabil cea mai frumoasă priveliște din tot orașul, așa că nu trebuie ratată sub nicio formă. Oricum, din ce îmi amintesc, intrarea era liberă la castel.

Trebuia să plătești o taxă doar la labirintul palatului, care e de asemenea foarte interesant. Taxa e de 2000 forinți pentru adult (aproximativ 30 de lei) și 600 pentru copii sub 12 ani (deci vreo 9 lei). Labirintul a fost folosit în cel de-a Doilea Război Mondial, iar mie una mi s-a părut o experiență foarte tare să văd toate acele tunele înguste, pline de istorie.

Imediat ce cobori de pe dealul castelului găsești Podul Cu Lanțuri, care mie mi s-ar părut cel mai frumos pod peste Dunăre din toată capitala. E adevărat că e și cel mai cunoscut, deci cred ca multi oameni sunt de acord cu mine. 😛

Podul are o grămadă de steme și decorații artisitice, dar evident că ceea ce m-a impresionat pe mine a fost priveliștea. Dar nu vă spun mai multe, vă las să o vedeți cu ochii voștri.

Oricum Palatul Regal și Podul Cu Lanțuri sunt printre din obiectivele principale ale orașului, așa că nu puteți spune că ați fost la Budapesta dacă nu le-ați vizitat. 😀

Excursie La Budapesta - Cum Să Vizitezi Budapesta Low-Cost

 

  1. Biserica Matthias și Bastionul Pescarilor

Alte 2 obiective superbe pe care vă recomand să nu le ratați se află la câteva străzi de castelul Buda, tot aprope de malul Dunării.
Matthias Church Budapest Roof Tiles
Ce m-a impresionat la biserica? Păi deși am vazut o grămadă de biserici vechi de-a lungul timpului, n-am văzut niciuna ca asta. Sincer, mie îmi transmitea o stare de veselie pe care n-am mai întâlnit-o la o biserică. Știți și voi că bisericile și clădirile vechi sunt de obicei foarte sobre, în culori închise, mate. Și totuși, biserica asta are un acoperiș colorat parcă în culorile curcubeului.

Deci chiar vă recomand să o vedeți. Mie dintre toate bisericile Budapestei, ea mi-a plăcut cel mai mult. 😀

Foarte aproape de biserică se află și Bastionul Pescarilor, așezat tot pe un deal. Deși aduce a fortăreață, ni s-a spus că bastionul a fost construit doar pentru a fi admirat, și eventual pentru a aminti de pescarii care locuiau în acea parte a orașului în trecut. N-aș fi zis, chiar părea o clădire veche…Oricum dacă aveți timp, vă sugerez să vă opriți pe acolo.

 

  1. Palatul Parlamentului

Mie clădirea asta mi s-a părut absolut superbă. Chiar aș vrea să avem și noi un palat al parlamentului asemănător la București, cu siguranță am atrage mai mulți turiști. Probabil și amplasarea pe malul apei face diferența, mai ales seara, când clădirea e și luminată.

Palatul Parlamentului se află la unul din capetele Podului Cu Lanțuri, deci tot în plin centru. E deschis publicului în marea majoritate a zilelor, fiind închis doar câteva zile pe an (zile cu date semnificative, ca 1 ianuarie).

Programul de vizită e până la ora 16, deci aveți grijă cum vă planificați timpul. Oricum palatul e deshis și duminica, deci asta n-ar fi o problemă dacă mergeți la Budapesta în weekend. Prețurile de intrare sunt acceptabile, în jur de 25 de lei pentru adulți și gratuit pentru copii sub 6 ani. În plus tinerii sub 24 de ani au o reducere de 50%, deci plătesc în jur de 12 lei. Foarte tare 😀

Eu personal nu aș pune Palatul Parlamentului pe lista destinațiilor obligatorii de văzut în Budapesta, cel puțin nu interiorul lui. Adică nu cred că pierdeți mare lucru dacă nu-l vizitați, dar pierdeți mare lucru dacă nu-l vedeți măcar din afară. Dacă puteți chiar seara, când se întunecă, pentru că peisajul e absolut superb, credeți-mă.

Excursie La Budapesta - Cum Să Vizitezi Budapesta Low-Cost

 

  1. Piața Eroilor

Ei bine, aici chiar vă recomand să mergeți pentru că aveți ce vedea. Piața seamănă destul de mult cu piețele germane (sau cel puțin așa mi se pare mie) și are o arhitectură foarte frumoasă. Fiind o piață, intrarea este liberă așa că de cele mai multe ori veți vedea o grămadă de turiști fotografiind statuile impresionante ale pieței.

N-am zăbovit prea mult aici, dar oricum este o zonă pe care trebuie neapărat să o vedeți dacă treceți prin Budapesta. Nu durează mult. 😉

 

Sfaturi pentru un sejur low-cost la Budapesta

-Alegeți una din lunile de la începutul anului (în special februarie) pentru că prețurile sunt mult mai mici la cazare comparativ cu perioada de vară, de exemplu

-Dacă decideți să mergeți cu avionul, cumpărați biletele cu cel puțin o lună înainte pentru că veți economisi o sumă destul de importantă

-Alegeți o pensiune/hotel tip budget cu access la bucătarie dacă nu vreți să luați masa în oraș în fiecare zi

-Cumpărați-vă un citypass de la chioșcurile cu ziare dacă aveți de gând să vizitați obiectivele turistice principale, pentru că veți avea access mult mai ieftin într-o grămadă de locuri (muzee, palate, chiar și unele restaurante sau cafenele)

-Dacă vreți să luați masa în oraș și nu știți ce restaurant să alegeți, încercați-le pe cele cu specific local. Nu doar că sunt mai ieftine decât multe altele, dar veți avea și ocazia să gustați din produse tradiționale ungurești

-Evitați să luați taxi-ul pentru că în orașele mari prețurile sunt destul de ridicate. În schimb, folosiți mijloace de transport ca autobuze, metrou sau tramvai (citypass-ul include transport gratuit pe anumite rute)

 

Concluzie – Puteți vizita Budapesta și cu un buget limitat

Deși e o capitală europeană, Budapesta nu e deloc unul din orașele pe care să nu îți permiți să le vezi fără cu un sac de bani.

Defapt din punct de vedere al prețurilor, eu zic că se aseamăn destul de mult cu orașele românești și mi se pare chiar ceva mai ieftin decât Bucureștiul. În București cam orice obiectiv turistic costă, în timp ce în Budapesta cele mai multe sunt gratis sau un un preț destul de mic.

Deci puteți veni liniștiți la Budapesta cu un buget limitat de călătorie, și dacă mai țineți cont și de sfaturile de mai sus, vă garantez că nu o sa vă depășiți bugetul și că o să fiți pe plus. 😀

Ce ziceți, vă tentează un sejur la Budapesta?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *