Este Londra Un Oraș Prea Scump Pentru O Vacanță Ieftină?

 

Deși nu sunt o mare fană a Londrei și a Marii Britanii în general, foarte multă lume mă întreabă despre capitala engleză. Și cum nu prea știam ce să le răspund din perspectivă personală, am mers în vacanță la Londra ca să aflu pe pielea mea.

Așa că azi vreau să vă arăt dacă puteți merge acolo cu un buget minim sau nu. Adică este Londra un oraș prea scump pentru cei care vor o vacanță ieftină? Vom analiza mai multe aspecte ale orașului ca să vedem. 😉

 

1. Biletele de avion – AICI le găsiți cu 40€ în septembrie 

Cum nu se află tocmai pe continent, vă dați seama că nu prea puteți ajunge la Londra altfel decât cu avionul. Poate doar dacă mergeți până în Franța și luați feribotul, dar nu prea cred că vă tentează.

În fine, biletele de avion nu au prețuri exagerate, dar asta depinde foarte mult de perioada în care plecați. Evident că vara costurile sunt mult mai mari față de primăvară, dar totuși reușiti să găsiți bilete sub 100 euro.

Dacă e posibil, alegeți să zburați de la Timișoara pentru că biletele sunt ceva mai ieftine decât de la București (am găsit și cu 40 de euro în luna septembrie). În plus, am văzut și câteva zboruri cu escală la Timișoara, deci nu prea se merită să alegeți București dacă aveți încotro. Și Clujul are prețuri similare cu capitala, poate chiar ceva mai mari, așa că vă recomand Timișoara.

Iar dacă vreți să găsiți bilete de avion cât mai ieftine, v-am explicat aici ce și cum. 😀

Concluzia: Dacă ne referim strict la biletele de avion, Londra nu e un oraș atât de scump, dar nici atât de ieftin. L-aș clasifica undeva la mijloc.

 

2. Hotelurile

La capitolul ăsta, Londra nu stă prea bine față de alte orașe. Dacă în Barcelona poți sta într-un hotel decent cu 50 euro/noapte, în Londra prețuri ca astea sunt vise. Și asta în orice perioadă ai merge.

Nu mă înțelegeți greșit, există destule oferte de cazare și pentru un buget mai mic, dar problema e că aceste camere/apartmente sunt mobilate la limita minimului. Cel puțin mie așa mi s-a părut.

Imaginați-vă că în Londra plătești 50 de euro pentru o camera cu un pat și o masă…Și eventual un dulap mic, dacă aveți noroc. E posibil ca baia să fie privată, dar oricum din ce am văzut băile sunt extrem de mici și înghesuite.

Deci ca să stai la un hotel decent, ar cam trebuie să scoți din buzunar undeva spre 100 euro/noapte de persoană. Și asta în sezonul de primăvară. Poate părea mult, dar având în vedere prețurile londoneze la orice tip de cazare (mai ales chirie)…întotdeauna se poate și mai rău credeți-mă. 😛

Concluzia: Ca și comparație cu alte orașe europene mari, Londra e printre cele mai scumpe la acest capitol. Nu prea găsești cazare decentă sub 90-100 euro/noapte.

Este Londra Un Oraș Prea Scump Pentru O Vacanță Ieftină?

 

3. Obiectivele turistice

Nici aici nu am prea multe cuvinte de laudă la adresa Londrei, deși auzisem că marea parte a obiectivelor au prețuri record pentru standardele românești. Dar după ce am văzut asta cu ochii mei, chiar mi-am schimbat părerea despre Londra. Și nu în bine…

Dacă sunteți pentru prima dată la Londra, probabil nu veți vrea să ratați London Eye, Buckingham Palace sau The Shard. Problema e că pentru fiecare va trebuie să plătiți în jur de 25 de lire, adică vreo 130 de lei. Doar pentru un bilet, mi se pare extrem de mult…dar suntem la Londra, totuși.

Partea bună e că și aici există destule locuri pe care le puteți vizita gratis, însă marea parte sunt muzee sau obiective nu neapărat simbolice ale orașului. De exemplu, National Gallery, British Museum  sau National History Museum. Sună foarte bine, știu, dar nu sunt neapărat un ”must see” față de altele.

Concluzie: La capitolul obiective, Londra stă destul de prost. Nu că n-ar avea ce arăta, dar orice obiectiv mic costă mult mai mult decât valoarea sa (părerea mea).

 

4. Transportul

Chiar dacă prețurile la biletele de avion nu sunt exgerat de mari, când vine vorba de biletele la transportul în comun, lucrurile se schimbă complet.

Londra e un oraș extrem de mare ca suprafață, așa că mijloacele de transport se împart pe zone. Adică dacă tu vrei să circuli prin 2 sau mai multe zone al orașului cu autobuzul sau metroul, trebuie să îți faci abonament pentru fiecare în parte. Adică nu există un abonament pe toată suprafața orașului.

Iar partea proastă e că sunt șanse mari să stați într-o zonă mai puțin centrală (prețurile sunt enorme spre centru), așa că va trebui să travesați mai multe zone ca să ajungeți în centru, unde se află marea parte a obiectivelor.

Nici măcar city pass-ul nu oferă transport pe toată suprafața Londrei, ci trebuie să îți alegi o zonă mai mare pe care vrei să o vizitezi. Nasol, să fiu sinceră…Plus că e extrem de scump, vreo 60 de lire din ce țin eu minte. Și asta pe una sau 2 zile.

Concluzie: Din punctul de vedere al transportului, Londra e foarte foarte scumpă. Cred că mai scump decât orice alt oraș european, mie așa mi s-a părut.

Este Londra Un Oraș Prea Scump Pentru O Vacanță Ieftină?

 

5. Mâncarea

Aici Londra nu stă chiar atât de rău ca și la capitolele precendente, dar oricum nu puteți găsi un meniu satisfăcător la mai puțin de 9-10 lire.

Partea bună e că în Anglia se mănâncă mult, deci cam orice porție la orice restaurant e destul de consistentă (nici micul dejun nu face excepție).

Ce să recomand e să evitați categoric centrul și să încercați pub-urile nesofisticate, pentru că cele mai mult au mâncare foarte bună la prețuri cât de cât acceptabile (pentru standardele Londrei). Cartierul Soho e învingătorul la acest capitol, pentru că aici se află cele mai multe baruri tipic englezești.

Despre mâncare ce să vă zic, nu cred că o să vă placă prea mult…Bucătăria englezească în sine nu e una recunoscută pentru preparatele ei tradiționale, și din proprie experiență vă spun că englezilor le place să mânânce gras și mult. Dar una peste alta, nu o să ajungeți chiar să muriți de foame. 😛

Concluzia: La capitolul mâncare și restaurante, Londra nu stă chiar atât de prost, dar nici nu are localuri foarte ieftine. Adică vă veți descurca cu un buget mediu. Iar dacă aveți un buget mai mic, puteți să nu mâncați atât de des în oraș.

 

Deci, Se Poate Vizita Londra Cu Un Buget Minim?

Cu siguranță că da, dar nu va fi ușor. Poate doar dacă mergeți în perioada de extrasezon, vă cazați la un hotel cu comfort minim, evitați să mâncați de 2 ori pe zi în oraș și nu treceți pe la cele mai scumpe obiective. V-am făcut un program. 😛

Lăsând gluma la o parte, mie Londra mi se pare un oraș prea scump pentru o vacanță ieftină. Și prin asta vreau să spun că nu vă veți putea bucura din plin de vacanță pentru că va trebui să fiți atenți mereu la prețuri. Nu zic că ăsta e un lucru rău, dar e destul de neplăcut să stai să calculezi dacă îți permiți orice chestie în concediu. Părerea mea…

Așadar, e posibil să mergeți în vacanță la Londra și cu bani puțini, dar e mai greu. Eu personal vă recomand o altă destinație de vacanță, dacă nu la fel de cunoscută, atunci ceva mai ieftină. 😀

Distracție plăcută!

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *