Cum Am Ajuns De La București La Budapesta Cu Autocarul

Cum Am Ajuns De La București La Budapesta Cu Autocarul

 

Pentru că mulți dintre voi m-ați întrebat ce cred despre traseul București-Budapesta cu autocarul, am decis să încerc să vă răspund pe larg într-un articol separat.

Nu că mi-ar fi fost greu să detaliez articolul de săptămâna trecută, dar știu că mulți sunteți curioși dacă se merită să mergi la Budapesta cu autocarul sau nu. Și din ce-am observat eu, nu prea se merită… Dar hai mai bine să vă povestesc experiența mea cu autocarul de la București spre capitala maghiară.

 

Opțiunile pe care le aveți

Deși poate v-ați gândit că nu există prea multe microbuze care fac acest traseu constant, aflați că sunt o grămadă. Eu una am numărat vreo 5 firme diferite, dintre care unele aveau și 5-6 microbuze pe zi, la ore diferite, evident. Deci opțiuni avem, mai rămâne parte finanaciară.

Nu pot să spun că exista o diferență uriașă între prețuri, adică erau cam tot pe acolo, indiferent ce companie de transport alegeai. Diferența era doar la durata călătoriei: cele mai multe autocare făceau undeva între 16-16:30 ore, dar existau câteva și cu 12-13 ore.

Evident că cele care făceau mai puțin aveau și prețuri ceva mai mari, dar repet, diferența nu era semnificativă.

Partea mai puțin ușoară era să găsești un autocar care nu face 16 ore pe drum, care are un preț acceptabil și care și pleacă la o oră decentă. Nu vă mirați, pentru că erau multe care porneau la 3 dimineața. Dacă sunteți matinali nu cred că ar fi o mare problemă, dar cum eu nu sunt…se-nțelege. 😀

Deci din punctul ăsta de vedere, nu vă faceți griji, există zilnic multe autocare care pleacă din București la Budapesta.

Ghiciți ce autocar am ales eu? Evident că pe cel cu 12 ore, cum altfel? 😀

Era un autocar Europa Bus (am văzut că mai circulă și azi), care făcea exact 11 ore și 59 de minute până la Budapesta. Ce oră punctuală, nu? Să vă mai zic și că nu pornea la 00 fix, ci la 00:01? Ei bine, chiar dacă era noaptea, preferam să nu dorm până la 12 decât să trebuiască să mă trezesc speriată pe la 2 și să fug la autogară.

În fine, prețul cursei era ceva mai scump decât la celelalte, dar doar cu vreo 10 euro în plus. Țin minte că am plătit undeva la 35 de euro, adică vreo 160 de lei. Nu mi s-a părut foarte ieftin, dar na, ce puteam să fac, doar ajungeam la Budapesta cu autocarul, nu?

 

Și acum părțile proaste…pentru că sunt destule. 🙁

V-am spus la început că nu trebuie să vă îngrijorați pentru că sunt peste 10 autocare care merg spre Budapesta zilnic. Asta e adevărat, dar partea mai puțin plăcută e că nu se opresc la Budapesta, ci merg spre Germania, Anglia, Franța sau chiar și Italia.

Ce înseamnă asta? Păi, autocarele astea sunt destul de pline de obicei, mai ales cu români care lucrează în afară. Deși sunt multe microbuze zilnic, trebuie să îți rezervi un loc cu cel puțin 2-3 zile înainte. Adică nu te poți trezi într-o dimineață spunând ”Azi vreau să merg la Budapesta. Îmi fac bagajul și mă urc în primul autocar care merge încolo.”

Să mai zic și că autocarele sunt de obicei full? Cred vă imaginați și voi…

O altă mare problemă pe care am întâmplinat-o și eu a fost destinația. Nu, nu ați citit greșit, chiar de destinație vorbesc.

Cum toate autocarele nu au ca destinație directă Budapesta, bineînțeles că vor evita să intre în oraș. Bine, nu chiar toate, dar marea majoritate. Și am pățit asta chiar pe pielea mea…

Recunosc, a fost vina mea pentru că nu m-am uitat pe harta traseului înainte să plec, dar fiind un autocar m-am gândit că o să mă lase undeva în autogară, gară sau măcar undeva în oraș. Da de unde…

Există o ”stație” în afara orașului numită KM35. Și prin ”în afara orașului” chiar vreau să zic în afara orașului. Nici măcar la periferie. După numele stației, aș zice că e chiar la vreo 35 de km de Budapesta, altfel nu știu de ce or fi numit-o așa.

În fine, acolo te lasă cele mai multe autocare din păcate… Și de acolo, Dumnezeu cu mila, adică du-te în Budapesta cu ce vrei tu. Cam asta e reacția șoferilor dacă îi întrebi de ce nu trec măcar printr-o zonă mai aproape de oras, de unde să poți lua vreun taxi. Nu de alta, dar dacă aș chema taxiul până acolo, probabil mi-ar lua mai mult decât m-a costat drumul București-Budapesta.

Partea bună a fost că nu eram singura care cobora în Budapesta (sau mă rog, pe lângă Budapesta) și mulți dintre ceilalți călători cunoșteau destul de bine zona. Așa am aflat că putem lua un autobuz până în oraș, autobuz care circulă special pentru călătorii ce vin cu autocarele. Mda, ungurii se gândesc și la noi…

Nu mai țin minte exact cât a costat acel drum, dar știu că a fost cam nesemnificativ, deci cred că undeva sub 15 lei. Oricum, nu cred că aflam de autobuzul ăsta dacă nu mai coborau și alți oameni la KM35. Dar na, asta era destul de puțin probabil.

Deci dacă țineți neapărat să mergeți cu autocarul până la Budapesta, vă sfătuiesc să nu-mi urmați exemplul și să vă documentați înainte să porniți la drum. Măcar de unde plecați și unde ajungeți, nu de alta dar să nu rămâneți pe acolo, cum era să rămân eu. 😛

Înainte să închei, aș vrea vă arăt pe scurt avantajele și dezavantajele unei călătorii la Budapesta cu autocarul. Cred că e cel mai bun mod să vă dați seama dacă în cazul vostru se merită să alegeți autocarul pentru această călătorie sau nu.

 

Avantaje

  • Nu trebuie să înnoptați peste noapte undeva, cum ar trebui în cazul în care ați merge cu mașina
  • Drumul nu e atât de obositor pentru că puteți dormi pe autocar
  • Există destul de multe autocare din care puteți alege, cam la orice oră
  • Siguranța cred că e ceva mai mare decât în cazul unei călătorii cu mașina

Dezavantaje

  • Prețul mult mai mare decât cu alte mijlioace de transport (în afară de avion probabil)
  • Stațai unde coborâți poate fi afară din oraș (ca în cazul meu), ceea ce îngreunează mult lucrurile
  • Autocarele sunt internaționale și sunt destul de pline de obicei, așa că trebuie să vă rezervați locurile cu cel puțin 3 zile înainte
  • Drumul durează mult mai mult decât cu mașina (în jur de 14-15 ore, în medie) și e destul de plictisitor să nu te poți opri unde vrei
  • Nu e cea mai comodă variantă, după părerea mea

 

Deci, m-aș mai duce la Budapesta cu autocarul?

Cu siguranță că nu. Am fost o singură dată, și doar ca să experimentez, pentru că auzisem destul de multe de varianta asta și eram curioasă. Dar cu siguranță că nu aș mai merge la Budapesta cu autocarul.

Deși v-am dat mai sus niște avantaje ale călătoriei cu autocarul, mie nu mi se pare niciunul atât de important în cazul meu. În schimb, m-am regăsit în toate dezavantajele pe care le-am amintit mai sus, începând cu prețul mult prea mare și terminând cu drumul lung și plictisitor.

Deci dacă plănuiți o escapadă la Budapesta în viitorul apropiat, clar nu vă recomand să mergeți cu autocarul. Poate doar în situații speciale (dacă mergeți de unul/una singură și nu aveți mașină la dispoziție), dar în rest eu nu aș mai alege mijlocul ăsta de transport.

Dacă locuiți în jumătatea vestică a țării, ați economisi mulți bani mergând cu mașina. Iar dacă sunteți din București sau din zonele estice, ați putea să vă rezervați niște bilete de avion cu câteva luni înainte sau să mergeți tot cu mașina. N-ați ieși atât de ieftin ca cei din vest, dar tot nu ar fi atât de scump ca și cu autocarul.

Deci, ce ziceți? Cu ce ați hotărât să mergeți la Budapesta? 😀

1 Comment

  1. Cu trenul! 🙂 E comod, sigur, direct si… ma lasa in cntrul orasului. Chiar daca pentru cei din estul tarii inseamna o schimbare pe la Oradea, tot e mai bine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *