5 Lucruri Pe Care Nu Le Ştiaţi Despre Spania

5 Lucruri Pe Care Sigur Nu Le Ştiaţi Despre Spania

 

Deşi am vizitat destul de multe dintre marile oraşe spaniole, această ţară nu a încetat să mă surprindă de fiecare dată când i-am păşit pragul. Şi de data asta nu mă refer la peisaje sau la staţiuni, pentru că am vorbit destul despre ele până acum.

De această dată vreau să vă spun mai multe despre obieceiurile locale şi culturale, dar şi mentalitatea spaniolilor. Deci cred că vă va ajuta mult să citiţi asta dacă plănuiţi o excursie în Spania în viitorul apropiat. Nu de alta, dar nu vreau să rămâneţi şocaţi de anumite chestii, cum am păţit-o eu prima dată. 
1. Spaniolii mânâncă în oraş tot timpul

Chiar dacă la noi sunt puţini cei care îşi petrec fiecare seară din spătămână în baruri sau restaurante, la spanioli asta e o regulă. Localurile sunt mereu pline la orele meselor, atât de pline încât de multe ori e greu să găseşti o masă liberă.

Nici măcar femeile spaniole nu gătesc aproape niciodată, indiferent că au o familie mare sau nu. În România nu e ceva foarte obişnuit, însă în Spania e la ordinea zilei să iei fiecare masă în oraş. Chiar şi micul dejun.

E adevărat că salariile sunt mult mai mari ca şi ale noastre, dar la fel sunt şi preţurile, aşa că spaniolii nu sunt foarte învăţaţi cu economia. Mie mi s-a părut că ei cheltuie cam tot ce câştigă, aşa că dacă vă împreiteniţi cu localnicii, aşteptaţi-vă să îi vedeţi mereu în localuri.

 

2. Să stai în chirie e ceva complet obişnuit

Ăsta cred că a fost lucrul care m-a şocat cel mai tare, pentru că la noi lucrurile nu merg deloc aşa.

În Spania e ceva normal să stai în chirie toată viaţa, indiferent că ai o familie foarte mare sau stai singur. Sunt destul de puţini cei care au apartamentul lor propriu, şi din ce am văzut eu, există oameni mai bogaţi care deţin mai multe apartamente şi le închiriază. Vă daţi seama că banii le ajung berechet, aşa că de multe ori asta e singura lor activitate.

Aşa că eu nu mai consider România o ţară săracă, având în vedere că cei mai mulţi dintre noi avem cel puţin o proprietate a noastră. Oricum, dacă ajungeţi în Spania, să nu vă speriaţi de atitudinea localnicilor faţă de chirii – la ei e ceva normal să stai în chirie toată viaţa.

 

3. Ora de masă e oră de masă

Aţi văzut familii în România care nu mănâncă împreună? Eu am văzut, şi încă o grămadă. 😛 La noi mentalitatea e asta – fiecare mănâncă când îi e foame, şi dacă mie îmi e foame la 7:30 mănânc atunci, indiferent de când mănâncă restul. Vă sună cunoscut? Mie da.

Ei bine, în Spania e o adevărată jignire să nu mănânci deodată cu membrii familiei. În plus, la ei fiecare masă se serveşte la oră fixă, indiferent dacă le e foame sau nu. Nici măcar restaurantele nu mai servesc o anumită masă după o anumită oră. Deci vă daţi seama cât de serioasă e treaba. 😉

De exemplu, prânzul se serveşte pe la 12:30-13. La ora asta toate restaurantele sunt pline, dar dacă mergi după ora 14:30 rişti să nu mai găseşti anumite feluri de mâncare. Am păţit asta pe pielea mea, când chelnerul mi-a spus că oferta cu meniul zilei nu mai e valabilă pentru că prânzul s-a servit deja…

Deci să nu uitaţi, în Spania se mânâncă atunci când zice ceasul, indiferent dacă ţi-e foame sau nu. 😛

5 Lucruri Pe Care Nu Le Ştiaţi Despre Spania

 

4. Siesta chiar există

Sigur aţi auzit de siesta, nu? Şi eu am auzit, dar înainte să ajung în Spania şi să văd cu ochii mei nu aş fi crezut că e altceva decât un mit.

Ei bine, spaniolii îşi iau o pauză de vreo 2 ore după prânz, timp în care se odihnesc sau îşi fac siesta, cum spun ei. Bine, nu vă imaginaţi că toţi angajaţii se duc acasă şi se odihnesc la ora aia, pentru că nu e cazul.

Siesta e valabilă mai mult în cazul localurilor şi al magazinelor. Credeţi-mă, dacă nu sunteţi într-o mare zonă turistică (unde au de pierdut dacă nu sunt la „muncă”), nu prea veţi găsi restaurante sau tarabe deschise între orele 15-17.

Astea sunt considerate ore moarte în Spania, aşa că nu vă faceţi planuri pentru vreun restaurant pentru că riscaţi fie să îl găsiţi închis, fie să nu aibă mare lucru disponibil din meniu. Bineînţeles, asta nu e neapărat valabil în oraşele mari, unde turiştii sunt din belşug, însă dacă hoinăriţi prin cartiere mai mici, nu vă miraţi dacă auziţi de siesta.

 

5. Toţi spaniolii au 2 nume de familie

Chestia asta e un lucru pe care eu nu l-am înţeles până să ajung în Spania, aşa că vreau să vi-l explic aici pe îndelete. 😀

În Spania fiecare copil care se naşte primeşte 2 nume de familie: primul a tatălui şi al doilea al mamei. Iar atunci când copilul acela se face mare şi îşi întemeiază o familie, copii lui vor prelua doar numele tatălui tatălui şi al tatălui mamei (adică al bunicilor). Nu aţi înţeles nimic, nu? Nici eu 😛

Hai mai bine să vă dau un exemplu. Să zicem că un bărbat are numele de familie A-B, A fiind numele de familie al tatălui şi B al mamei. Soţia lui are numele de familie C-D, C fiind al tatălui ei, iar D al mami sale. Ei bine, copilul celor 2 va prelua doar numele de familie ale bărbaţilor, adică A şi C. Am reuşit să vă explic ceva mai bine acum? Sper…:P

Aşa că nu îi întrebaţi pe spanioli de ce au 2 nume de familie, am observat că nu prea le place. La ei e ceva normal, aşa cum şi la noi e normal să avem doar unul. 
Voi ce alte lucruri interesante ştiţi despre Spania? Mi-ar face mare plăcere să aflu lucruri noi pentru data viitoare când trec prin Spania. 😀

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *